Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

face á face: Európa Liga 2012-2013 (csoportkör)

2012.09.06. 10:12 - Je m'appelle Théo

Címkék: cikk foci

A nagytestvér után jöjjön a (papíron) kisebbik torna, az Európa Liga. Sokak szerint ez a bajnokság „nem olyan értékes”, mint a Bajnokok ligája. Tény, a díjazás, valamint a PR közel sem olyan, mint a BL-ben, de mindeannyian tudjuk hány és hány nagyszerű játékos rugdossa az EL-ben a bőrt, idén pedig egy kis „magyaros” pikantéria is lesz a csoportkörben (ott mindenképp).

Kis magyar valóság

Ellenben az előző bejegyzéssel, itt nem fogom az összes csoportot kivesézni, hanem a főbb pontokat keresgélem meg, amikről tényleg érdemes beszélni. Az első ilyen a „kormány csapatának” csúfolt Videoton. Szép sikereket értek el az utóbbi években, kis hazánkban, és most, kemény párharcok után megadatott a lehetőség, hogy Európa kisebbik ligájában is próbálkozzanak. A sorsolást nevezhetjük szerencsésnek is, hiszen elkerültünk olyan csapatokat, mint a Liverpool, az Atléticó (azaz a címvédő), a Bilbao (ezüstérmes) vagy a francia bajnokságot gyilkos módon kezdő Marseille (4 meccs – 4 győzelem). Ellenfeleink közül a legkiemelkedőbb a Sporting Liszabon (a magyarosított névvel könnyebb cikket írni, de a kekeckedők kedvéért Lisboa), akik tavaly a Manchester Cityt tessékelték ki a sorozatból. A játékerő, ami leginkább az utánpótlásból ered, adott. Lehet, hogy a Portó és a Benfica miatt, odahaza csak a bronz a reális cél, de ebben a ligában másképp mennek a dolgok. A Sporting a legerősebb ellenfél, akik ellen egy X is jól mutatna. Különlegesség, hogy a Vidinek van a Sportingtól játékosa, Neto személyében, aki egy évet tölt majd ’fehérváron, kölcsönben. Magyar vonatkozású a csoport, ha a Videotont nem nézzük, hiszen itt van Köteles Laci, a Genk hálóőre (nem összetévesztendő a Genk a Gentel, akiket a Vidi a selejtezőkörben elintézett), akinek szezonja nehézkesen indult, de reménykedhetünk benne, hogy jobban folytatódik. Persze, nem a Vidi ellen kéne brillíroznia, ott messze, belga honban. Komoly ellenfél lesz a belga csapat, akik már rendelkeznek némi BL tapasztalattal is, de mégsem verhetetlen. Szívem szerint a Trabsonhoz, vagy a majdnem névrokonhoz tudom őket hasonlítani, ergo a „megoldható” kategóriába. A Vidi képes mutatni olyan védekezést, ami ez ellen a csapat ellen működhet, ezt bizonyította például a törökök ellen is. Az utolsó ellenfél a Basel, ami a BL-ben egy faktor elnevezésére késztetett. Tavaly a Man. Unitedet  padlóra küldő svájci gárda már találkozott magyar ellenféllel, konkrétan a Lokival (aka. DVSC), akiket elütött a BL szereptől. A svájc piros-kékek meggyengültek a nyáron, hiszen két fiatalt ászukat, Granit Xhakat és Xherdan Shaquirit is eladták Németországba (előbbi a ’gladbachba, utóbbi a BAyern Münchenbe igazolt), persze, jó pénzért. A Basel ettől függetlenül erős, de a Genkhez hasonlóan, nem verhetetlen. A Videoton feladata a helytállás lesz és az, hogy az eddig mutatott játékát tartsa meg. Fő a koncentráció és a rendezettség. Hajrá Vidi!

Mit ér ez a kupa?

…gondolkodnak a nagyobb csapatok (főleg Angliából), hogy megéri-e ezért a kisebb presztízsű kupáért küzdeni? Nos, sokak szerint nem és ez meg is látszik a teljesítményükön (lásd.: Man United vagy Man City az EL-ben), de azok, akik komolyan veszik, nagyon les és látványos harcokat tudnak vívni a trófeákért. A nagyobbak közül itt lesz a már említett L’pool, Atléticó Madrid, Athletic Bilbao, Marseille, de nem hagyhatjuk ki az Internt, a Lyont, a Tottenhamet, vagy a Leverkursent. Hazájuk bajnokságában éppen csak, de lemaradtak a BL-t érő helyekről, vagy megnyerték a kupát és ezzel kvalifikálták magukat az EL-be. Ezeken a csapatokon még kevésbé érződik (talán az Internek meg a Lyonnak büdösebb a helyzet, hiszen ők eléggé stabil BL indulók voltak) a csalódottság és a legtöbben nagy lendülettel látnak neki a sorozatnak, ellenben a csoportkörök után csatlakozó BL kiesőkkel (szintén a legnagyobb csapatokra célzok, hiszen a Portó a BL-ből kiesve nyerte meg az EL-t).  A csoportkörökben nem igazán lesznek kiemelkedő rangadók, leszámítva 1-2 összecsapást:

Liverpool – Udinese (A csoport): valószínű, hogy a csoportelsőségről dönt ez a párharc.

Marseille – Borrusi Mönchengladbach (C): aki túléli a török katlant, az a csoportban nagy favorit lehet

Bilbao – Lyon (I): spanyol-francia összecsapás nem lehet rossz.

Tottenham – Lazio (J): a nagyravágyók csatája!

Ezek mellett még akad pár jó csapat, akik a legjobb helyekre hajtanak, így garantált a küzdelem már a csoportkörben.

Egy év hírnév

Persze, az esélyesebbek (direkt így írom és ezt mindjárt ki is fejtem) mellett akadnak kisebb csapatok is. Tőlük nem várunk csodát, de mégis bennük van a potenciál. Emlegethetjük itt a Baselt, a Vidi csoportellenfelét, hiszen akasztottak már ők elég borsot mások orra alá Európában. Számos, kisebb futballnemzet indíthatott nevezőt a ligába és ezáltal az EL sokkal nagyobb területet ölel fel, mint a nagy testvér, így igazi, kiszámíthatatlan párharcok születnek. Bár fejlett a média, szinte biztos vagyok benne, hogy a Lyon edzői megszenvednek azért, hogy a Shmona meccseiről, illetve játékstílusáról valami konkrétat összehozzanak a taktikai értekezletre. Mivel kevésbé ismert csapatokról van szó, egyértelmű, hogy az alatt az idő alatt, amíg képernyőn vannak, megpróbálnak majd nevet szerezni maguknak, a játékosok pedig reménykednek abban, hogy egy nagyobb, akár BL induló csapat felfigyel rájuk. Nem kicsi tehát a motivációs tényező, ami ezekre a játékosokra hat, amellett, hogy olyan stadionokban léphetnek pályára, mint az Estadio José Álvarade (Sporting), a White Hart Lane (Tottenham), az Anfield (L’pool), vagy a Giuseppe Meazza/San Siro (Inter Milan).

Ezek után egy kis latolgatás, a biztosaktól kezdve, a meglepetésekig (megjegyzem, ez az én véleményem, a valóság lehet teljesen más is, illetve az olvasó véleménye is):

Théo szerint:

Tuti befutó a csoportjában: Atléticó (B), Marseille (C), Stuttgart (E), Napoli és PSV (F) Inter (H) és Leverkursen (K)

Biztos kiesők: Victoria Plzen (B), AEL (C), Molde (E), Dnipro (F), Neftci (H, Shmona (I), Maribor (J) és Helsingborgs (L)

Meglepetést hozhat: Anzsi Mahacskala (A), Hapoel (B,) Brugge (D), Steaua Bucaresti (E), Videoton (G), Panathinaikos (J) és Levante (L) 

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr804758458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása