Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

face á face...Theo vs. Bloggerek

2010.09.29. 18:44 - Je m'appelle Théo

Címkék: á face

Mit gondolok a blogger társadalomról?
 
Ezzel a címmel indul, az első face á face, véleménykifejtős részlege. Kezdjük is el. Mi is az a blog? Internetes oldal, ahol egy vagy több személy cikkeket, bejegyzéseket oszthat meg másokkal, akárcsak egy egyszerű weblapon. Eredeti célja, hogy lehetőséget adjon internetes napló vezetésére. A legtöbb blogger e szerint is használja, azonban egyre több fajtáját láthatjuk manapság a blogoknak:
 
- Napló blog:
 Az alap, már említett blog fajta. Az emberek naponta vagy bizonyos időszakonként osztanak meg véleményt vagy egy napjuk történetét az emberekkel. Nagy százalékban személyes történetek, egy alteregó vagy önmagát felvállaló író tollából.
- Hirdető blog:
Akadtam már ilyenre is. A blog lényege, hogy egy adott márkát vagy árú cikket több féle képen bemutasson, vagy annak fajtáiba mutasson mélyebb képet.

- Közönségszórakoztató blogok:
Több fajtája is van, nézzük ezeket:
-          Képregény/ Képes blogok: szerkesztőjük egy adott képregény sorozatból oszt meg bejegyzésenként új részeket az olvasókkal, vagy saját képeit publikálja.
-          Videoblogok: Akárcsak a Theo’s Blog vagy a Rossz PC Játékok sorozat blogja, a szerkesztő(k) különböző videókat publikálnak érdeklődési körüktől függően.
-          Írói blogok: itt a szerkesztő a saját vagy mások által beküldött novellákat, történeteket publikálja.
-          Hírblogok: A szerkesztő cikkeket oszt meg egy adott témából, az olvasókkal.
-          Keverékblog: az előző fajták masszája.
 
Ki a blogger? Az a figura, aki egy blogot vezet vagy bejegyzéseket/cikkeket ír hozzá.

Az 1 év alatt rengeteg jó és kevésbé jó bloggerbe akadtam. Akadtak olyanok, akik napi rendszerességgel publikáltam a blogjukba, volt aki, csak havonta 1-2 bejegyzést eresztett a nézőkre. Sok különböző ember és sok különböző cél. Volt akinek ez a blog, csak egyszerű hobbi, vsizont sok olyan akad aki ezt munkának, kötelességnek, vagy egy hírnévhez vezető útnak látja ezt a rendszert. Nézzünk pár példát a bloggerek fajtáira:
-          Jó blogger: Bejegyzéseit lehetőleg helyesírási hiba nélkül oldja meg és a nyelvtani hibák is elkerülik. Munkái igényesek, informatívak és nem másolt cikkek. Amennyire lehet, kapcsolatot tart az olvasóival (legalább a kommentárokban lévő vélemény cserénél). Tekintheti a blogot munkának és szórakozásnak is, ettől független élvezi amit csinál.
-          Fiatal blogger: Általában erősen kiskorúak. Ez látszik a nyelvi képzettségükön és a sokszor összecsapott bejegyzéseiken. Sok minimális jelentéssel bíró „post” és a videókban vagy egyéb munkáikban is sok hibát találhatunk. Nagy részük csak a hírnévért fog bele, de huzamosabb negatív kritika után valószínű, hogy abbahagyják a blogos munkát. Nem mindegyik ilyen, van, amelyik tisztes munkával végzi a dolgát és az előző csoportba tartozik.
-          Hardcore blogger: Napi 1 vagy több bejegyzés, ami néha (nem mindig) a minőség rovására is mehet. A blogot a munkájának tekinti, sokszor már nem szórakozásból, hanem kötelezettségből csinálja. Van, hogy egy ember több blogot is vezet, hasonló intenzitással.
-          Kommentár blogger: Sok olyan ember regisztrál a blog.hu rendszerébe, aki leginkább csak kommentálja az eseményeket. Ők nem igazi bloggerek, „csak” olvasók. Azonban sok alkalommal egy-egy kommentáló már-már hozzánő egy adott bloghoz. Állandóan figyelemmel kíséri egy ember munkáját, kritizálja vagy segíti azt és a legtöbb témában képben van a bloggal kapcsolatban.
-          Külcsíny bloggerek: Akad ilyen is. Volt már nem kevés blog, aminek a szerkesztője igazából csak arra ment, hogy a blog képe szép legyen. Munkái sokszor felületesek, szintén csak a külcsínyben tűnnek ki.  
 
Egy blog nincs meg kommentelők nélkül, az egy év alatt ebből is akadt pár:
 
-          Jó kommentelő: Végigolvassa az adott bejegyzést, és csak azután ír róla véleményt. Kritizálni és dícsérni tud egyaránt, és megvan a saját véleménye az adott dolgokról.
-          Buta kommentelő: Követi azt, amit az előzők mondanak. Van, hogy el sem olvassa az adott cikket, csak ír egy az előzőhöz hasonló kommentárt.
-          Civakodó: Ha úgy érzi, hogy a másik kommentelő nem ért vele egyet, sokszor vitába szál azzal és ez sokáig elhúzódhat.
-          Nyaló gép: Tökmindegy, hogy az adott szerkesztő mit ír, az adott figura, csak pozitív kritikát ír.
-          Kicsit bunkó: Hasonló az előzőhöz, de itt kimondottan negatív kritikákat ír.
-          Nagyon bunkó: Akármit írsz, rámondja, hogy ez „SZ*R”.

Neveket direkt nem írtam, egyikhez se, mindenki jöjjön rá maga, hogy hova tartozik. Úgy érzem kimerítettem ezt a témát, de ha még szeretnétek hallani ilyen téren a véleményem, szóljatok és alkotok.

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr882332838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARSENAL4EVER 2010.09.29. 19:30:19

Alkoss. Jó volt, bár gondolom ezt sem fogják sokan végig olvasni, mert "hosszú".

Njugi · http://belabafs.blog.hu/ 2010.09.29. 22:34:12

Ez. Hosszú? :D Azért pár dolgot kihagytál, még így is, hogy ilyen "tételes" formában írtad. Nem említetted a véleményes blogokat (bár ez lehet beletartozik az énblog kategóriába), illetve megemlíteném, hogy a Vlog (Videoblog) tudtommal az amikor a szerkesztő elsősorban (!) videós formában tart kapcsolatot az "olvasókkal". Ez a blog videós és az énblog egyfajta masszája inkább. A kommentelőknél meg kihagytad az elsőző kis félig halott faló szellemi szintjén álló szobanövényeket, akik bár említést sem érdemelnek, de mégis vannak, úgyhogy ha már ilyen tételszerűen írsz, muszáj lenne megemlítened őket. Tételnek jóféle, ha valahol előfordulna, de amúgy, mint blog-olvasók, a blogokhoz általában van valami közünk, szóval ezeknek nagyrészével az össze olvasó tisztában van. Mármint, ha most a mikrosütő általános felépítéséről írtál volna ugyanígy, arra aztmondom, aha, ez tök érdekes - kivéve ha mikró-szerelő vagyok. Csak éppen ez a probléma, itt mindenki mikrosütő-szerelő.

Dryenful 2010.10.03. 19:13:28

Legyen ilyenből még több. Jó kis poszt.Nekem legalább is tetszett.
@Njugi: Ez már kritika.
@Gucs: Szerintem az aki félig agyhalott és csak abban leli örömét hogy írogathatja, hogy ELSŐ.
süti beállítások módosítása