Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

Írásos cikkek: FIFA International Soccer

2010.07.22. 22:13 - Je m'appelle Théo

Címkék: teszt cikk írásos

Kellemes nyári este volt. A limonádés pohár oldalán végigfolyt egy hűs páracsepp, amikor megcsörrent az MSN-em. Ernő volt az, a Worms és Egyéb PC játékok blogról. Egy érdekes kérdéssel nyitott. Van-e kedvem cikket írni, az első FIFA-ról a blognak? A kézigránátba ne lenne.

A játék elérhető már az interneten, kőkemény 1.5 Mb-nyi helyet foglal a merevlemezen. Ez jelent valamit? Persze. A játékot 1993-ban adták ki (nem mellesleg ebben az évben születtem, ez biztos jelent valamit) többféle platformra, többek közt PC-re is. Óriási élmény volt elindítani. Az elején kaptam egy EA Sports logót, majd egy „press any key” feliratot. Ezután rögtön a levesbe csaptunk. A menü egyszerű. Kiválaszthatjuk, hogy meccset, bajnokságot vagy kupát szeretnénk e játszani. Egy sorral lejjebb a csapatunkat (itt még csak válogatottak voltak és azok sem licenszelve) valamint ha sima meccset vívunk, az ellenfelünket választhatjuk ki. Rögtön a főmenüben választható a nyelv, a meccs hossza (ezt a játék vérprofin betartja, akár a SEGA Soccer), kiválaszthatjuk, hogy manuális legyen a kapus, vagy a gép irányítsa őket, valamint a szabálytalanságokat tudjuk ki-be kapcsolni. Ugyanígy deaktiválható a les, ezzel néha megkönnyítve dolgunkat. Az időjárás is ugyanitt állítható. Hát nem egyszerű? Minden itt van egy helyen, és csak párat kell nyomni a billentyűnkön.

Ha már billentyűk. Mikor elindul a meccs, nekiállhatunk beállítani csapatainkat. Itt oda kell figyelni, ugyanis az „enter” itt „escape”-knét működik és rögtön továbbvisz a meccshez. A meccs menüben a Shift és a Control billentyűkkel valamint az almenükben az Enterrel kell boldogulnunk, ami kissé kiszámíthatatlanná teszi a játékot. Ezekben a menüpontokban a csapatunkat tudjuk átszabni. Beállíthatjuk a felállást, a kezdő 11-et és a meccshez való hozzáállást (mennyire támadjunk/védekezzünk etc.).

            Minden meccs előtt egy kedves kommentátor (akinek nem emlékszem a  nevére) köszön be és elmondja az előzményeket. Beszél mind a két csapatról és az előrelátható eredményekről.

Elindult a meccs! Még a legelején jön a pénzfeldobás. Választhatunk. Fej vagy írás? („az életed furcsa játéééék” by:Supernem)  Attól függően, hogy nyertünk vagy veszítettünk, választhatunk. Ha mi nyertünk kiválaszthatjuk, hogy térfelet vagy kezdést szeretnénk. Ha veszítettünk? Azt választjuk, ami maradt. A billentyűket itt is érdekes volt megszokni. Space a passz, Shift a kapura lövés és a Ctrl az ívelés. Mivel már pár éve FIFA-zom reflexből a „WASD”-re mentek az ujjaim, de ezt sem volt vészes megszokni. Bevallom megilletődtem mikor elindult a meccs. Körülbelül 30 másodperc után gólt kaptam. Ez egy új/más rendszer. A FIFA legrosszabb tulajdonsága, miszerint egy emberrel simán lefutsz, 11-et itt is beválik. Az első meccs, szenvedős volt. Keresgettem a megfelelő taktikákat, passzokat, egyebeket. Rájöttem, hogy a kapura lövés gombja passzként is jól működik. Ha ügyesen taktikázunk, könnyen üresbe kerülhetünk, ahonnan szabad az út a kapu felé. Egy erős lövés és… véd a kapus? Bizony! Óriási bravúrokat tud bemutatni a hálóőr! Még a leggagyibb válogatott hálóőre is tud szinte kitekeredett testtel még belekapni a labdába. Furcsa, de szívmelengető élmény volt először egy ilyen vetődést látni. Megkaptam az első szögletet… hirtelen vált a képernyő. Az alsó sarokban látható a kis figura aki elvégzi a szituációt, míg a képernyő maradék részében egy célkeresztet irányítunk arra a játékosra, akinek küldeni akarjuk a labdát, majd megnyomjuk a Shiftet. Ugyanígy működik a kirúgás és a szabadrúgás is. Mi van ha gól van? Kedves kis animáció. A játékos kirohan a nézők felé, majd egy SEGA Soccer szerű animáció jelenik meg a képen (tapsoló smiley, táncoló csajok, etc.) és a játékos neve. Egy-egy sikeres meccs végén hasonló animációt kapunk, 3 játékos örömködik a pálya szélén.

Mit a negatívum? Egyáltalán van negatívum?  Hangokból nem sokat préseltek a játékba. A bíró sípszava, a közönség hangja és a menü csipogásán kívül talán a labdának volt némi hangja. Ez csöppet kevés, de mégis mit várunk 1993-tól, amikor sok játék csak csipogott?

Összefoglalva. A FIFA International Soccer jó játék. Óriási flash egy unalmas napon előhúzni és játszani pár meccset. A hangulata nehezen hasonlítható a mai FIFA-hoz vagy a PES-hez. Ez más. Jó, de más. Élmény volt és köszönöm Ernőnek, hogy szólt erről a lehetőségről. Ezzel zárnám ezt a tesztet. Illetve, az értékeléssel: 

Az értékelést, mivel ez egy sport játék, picit átvariáltam, valamint a játék kora miatt, másabb az értékrendszer is.:

 Grafika: 4/5
- 1993. A SEGA Soccer 5 évre rá, még csúnyább is volt talán.
Irányítás: 3.5/5
- Megszokható, bár egy mai FIFA-snak kicsit szokatlan.
Hangok: 3.5/5
- Kevés hang van benne, de azok jól szuperálnak.
Játékélmény: 4.5/5
- A hangulat és az a tudat, hogy ezzel 17 éve játszottak, mindent ver. Igazi élmény vele játszani.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr412169589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.07.24. 01:01:37

Változatlanul állítom: Ha nincs ez a teszt, ki kéne találni:)
süti beállítások módosítása