Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

face á face...Borsócskák, avagy támad az igazi fiatalság

2011.07.16. 15:00 - Je m'appelle Théo

Üdvözlet mindenkinek! Nem hiába választottam az MU fiatal játékosának becenevét a főcímbe, hiszen ma, a fiatal focisták robbanásszerű kiemelkedéséről lesz szó, a face á face bejegyzésben. Érdekel a cikk, kattints a „továbbra”.

A dicső múlt:
Én 1993-ban születtem, és kb 2001 óta követem jobban a futballt. Nem részletezem, hogy milyen meccset láttam, hol és mikor, a lényeg legyen az, hogy az akkori utánpótlás és játékos igazolási rendszer egész más volt. Annó, a sztárok kb. 25-26 évesen lettek igazi, megbecsült játékosok, nem úgy, mint ma 17-18 évesen. Miért volt ez jobb? Szerintem egyértelmű. Az ember abban a korban sokkal megfontoltabb és tapasztaltabb. A labdakezelése lehet, hogy ugyanolyan, mint egy fiatalabbnak, de sokkal jobban érzi, hogy mit és mikor kell. Persze, aláírom, hogy a fiatal játékosok a jövőt képviselik, de manapság már túlságosan is rájuk alapoznak. A 26-28 éves játékosok lassan már öregnek számítanak, mert esetenként lassabbak az adott tini-sztártól, és az image-uk sem ugyanolyan jó. Akkoriban, ha jól emlékszem, még a „befutott” sztárokat igazolták, és nem a bizonytalan, „érésben lévő” tiniket.

A jelen sztárjai:
Fontos az utánpótlás, és a fiatalok beépítése a csapatba. Én is így tennék egy edző helyében, hiszen, ha egy-két fiatalt be tudok építeni a keretben, akkor hosszú időre megoldódhatnak az adott poszton a gondjaim. Persze, ez nem ilyen egyszerű. Egy tapasztalt, idősebb játékos játékstílusa már kiforrott és biztonságosabb, mint azé a fiatalé, aki most veszi fel az adott légkör szokásait. Vegyük Neymart. A Santosban játszik, ott vált ismerté. A brazil foci nem épp a komoly védekezésről szól, ezért is ritka, ha egy védőt emelnek ki abból a világból (persze, rengeteg jó védőjük van, de ők már általában Európában játszanak), hiszen itt minden a támadók körül, a látványos játékon alapul. Visszatérve Neymarra, ő rengeteget varázsol a pályán, mégis úgy gondolom, hogy Európához még tanulnia kéne. A Copa Américan nem önmaga. Olyan válogatottakkal játszik, akik félnek tőle és a csapatától. Sokkal komolyabban védekeznek és megfontoltabban játszanak. Talán egy tapasztaltabb játékos jobban átlátna ezeken a védelmeken, hiszen több játékstílust és védelmet is látott. Nézzünk pár fiatal „sztárt”, akik az elmúlt pár évben lettek nagy nevek: Chicharito, Ganso, Canales, Varane vagy a már említett Neymar. Nem sokan ismerték előtte őket, de amint megjelent egy nagy csapat a színen, rögtön ismertté váltak. Itt jön az a rész, hogy azért kezdik el sztárolni őket, és az eddigi életükre jobban „visszakacsintgatni”, hogy ki is ő- mi is ő. Nem mondom azt, hogy tehetségtelenek, de kijön az a szintkülönbség, ami egy tapasztaltabb, nagynevű játékos (lásd: Messi) és egy borsócska közt van. A fiatalság image-a nagyon megnyerő, hiszen így a kisebbeket is focira sarkallhatja, de lehet, hogy egy csapatot csak ezekre a hangzatos nevű fiatalokra építsünk? Na, ugye. Véleményem szerint kezdünk átlendülni a ló másik oldalára, és a kelleténél sokkal jobban figyelünk arra, hogy teli legyen fiatal „csikókkal” a csapatunk, mint tapasztalt „csődörökkel”. Persze, kellenek ezek a tehetséges faitalok, hiszen belőlük lehetnek a jövő sztárjai. Azonban, ha korán dobjuk őket a mély vízbe, akkor megfulladhatnak. Canales esete erre a jó példa, akit elvitt a Real, nagy reményekkel… azóta azon gondolkodnak, kinek lehet eladni. A pályán nem kapott lehetőséget, a neve pedig kevés volt ahhoz, hogy egy ilyen klubban kiemelkedjen. Persze, jó ellenpélda Chicharito a United-ben, de arra kevesebb az esély, hogy olyan sorsunk legyen, mint neki.

Azért ez túlzás, nem?

Vannak azonban, akik már tényleg átzúgnak a ló másik oldalára, egyenesen a „lókupacba”. Elindult az extra fiatal játékosok igazolása. Lassan már ott tartunk, hogy a 15 éves fiúkat igazolják át, egymás akadémiájáról a klubok. Megérem én a játékospiacot, de ez durva, nem? Kicsit olyan, mintha zsákbamacskát vennél. Egy 15 éves srác még épphogy elkezdett élni, nem igazán tartom jó ötletnek, hogy euró százezreket költsenek olyan figurákra, akik most alakulnak. Persze ez még csak a kezdet. Nemrég hallottam a hírt, hogy a Barcelona leigazolt egy 7 éves (!) angol kisfiút, mert a családi nyaraláson betévedt szüleivel a Nou Campba, és bekeveredve az U10-es Barcelona edzésre, nagyot alakított. Mi a fene? Oké, hogy eredendő zseni a gyerek, de ez tényleg durva
(a teljes hírt megtaláljátok itt: http://sporthirado.hu/cikk-labdarugas-o_lesz_majd_lionel_messi_utodja_-51914 ). Persze, volt ettől durvább. A VV Venlo nevű holland csapat leigazolt egy 1(!!) éves kisfiút, a neten látható videója miatt. Egy netes videó… az igen. Gondoltam, beágyazom ide a cikk végére, hátha ti is kedvet kaptok és küldtök valamit a VVV vezetőségének. Videóra került még egy (akkor) 14 éves fiú, aki Ronaldinhoval „freestyle”-ozik. Akkor beharangozták, hogy ő lesz a Barca igazi sztárja, ha megnő….most ingyen igazolta le a Tottenham, mondván a Barca-nak nincs rá szüksége. Látjátok, 5 perc hírnév nem elég ahhoz, hogy egy életre kitartson egy életig.

Összefoglalva, szerintem ajánlatos teret adni a fiataloknak, de egy csapatot nem lehet rájuk építeni. A biztos recept a megfelelő adagolás, és a játéklehetőségek megadása lehet, de a tapasztalatot nem válthatja le, a fiatalos hév.

Véleményeket várom kommentben :)   

Jah, és a videó: 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr373072313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZibZero 2011.07.18. 13:24:40

nagyjából egyetértek
durva, hogy egy Neymart 45 millió euróért (nem kevés pénz) lehet csak elvinni. pedig ki tudja mit fog majd tudni csinálni egy rendes védelemmel szemben, mert már egy Villareal védelem is fényévekkel szervezettebb és erősebb mint a braziloknál.

1 éves kisgyereket leigazolni pedig hülyeség, lehet hogy 5 évesen már nem fog szeretni focizni, ráadásul amit csinál azt bármelyik kisgyerek meg tudja csinálni aki rugdossa a labdát kiskora óta.
a 7 éves kisfiúk között sincs nagy különbség, 15 évesen viszont már ki lehet szúrni a tehetségesebbeket

Canales témához pedig, hogy a Real egy évre akarja kölcsönadni, vannak is érdeklődők, csak ő spanyolországban akar maradni, csak nem akarják hogy közvetlen riválist erősítsen.
(az előző szezonban pedig 17szer lépett pályára, ami nem olyan kevés)

amúgy vicces, hogy mekkora üzlet lett a foci, a City az elmúlt években annyit költött, amiből már egy város egész éves költségvetését simán ki lehetne fizetni.

ui: már csomó új cikk van football network-on, miért nem szóltál? :P

ARSENAL4EVER 2011.07.18. 14:51:55

@ZibZero: Én is csatlakozok hozzád. Hihetetlenül elrontják ezzel a focit, bár inkább a "nagy" klubok, akik tonnaszámra fogyasztják el az újdonsült sztárokat. A city elég hülyén vásárol, nem hiányposztokra, így csomóan elrontják azzal a karrierjüket, hogy a pénzért oda igazolnak, és ez a Arab FC hibája, bár a Real, meg a Barca se sokkal jobb.
A fiatalokat meg hamar be kell építeni, mert különben nem sokat ér a tehetségük, hacsak a tartalékok közt játszanak. Talán tényleg túlzás a mai fiatalítás, de egy bizonyos mértékig ezt is kell csinálni, bár túlzásokba nem szabad esni, mint ahogy az mi. Nekünk is kéne egy-két-három tapasztalt játékos, és akkor nem hiszem, hogy 6 éve trófea nélkül lennénk.

Szab15 2011.07.18. 23:59:16

Jó poszt :D @ARSENAL4EVER: @ZibZero: Egyetértek veletek. És igen elég rossz az h a city például leigazol olyat akire nincs is szüksége de más csapatnak lehet nagyobb szükség lenne rá pl: Boateng. Dehát ez van ezt kell szeretni ezt megváltoztatni nem lehet ha lehet akkor is nagyon nehezen.

ARSENAL4EVER 2011.07.19. 11:37:33

@Szab15: Hát pedig lehet. Tudtommal jövőre (vagy azutáni évben) már "csak" annyit költhet egy-egy csapat, amennyi bevétele volt, így a City kb. 50 és 100 között vásárolhat majd a játékospiacon. Ezzel könnyedén megakadályozzák mind a Barcát, és a Realt is.

ZibZero 2011.07.19. 19:13:28

@ARSENAL4EVER:
majd meglátjuk mennyire lesz sikeres ez az új szabály
süti beállítások módosítása