Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

VB és ami mögötte/mellette/körülötte volt

2010.08.05. 14:09 - Je m'appelle Théo

Címkék: cikk foci vb

Itt a záró epizód a VB értékelésből. Majd egy hónapja lezárult már a torna, de idő hiányában (és lustaság miatt) nem igazán tudtam mit írni a körülményekről. Nos nézzük szépen, pontról-pontra. Vigyázat, néhol szókimondó!

Welcome to South Afrika:

Egy ország, amiről a legtöbb embernek Nelson Mandela ugrik be...vagy a rengeteg nemi erőszak. Mivel ez nem egy történelem óra, így nem mennék bele az ország történelmébe, lényeg annyi, hogy a '90-es években megjelenő demokratikus rendszer hozta meg az ország fejlődését. Itt rendeztek azóta Rugby VB-t, Konföderációs Kupát valamint idén a VB-t. Utóbbi számunkra a lényeg, a 19-ik FIFA futball világbajnokság. Még el sem kezdődött a VB, a problémák máris megjelentek. A rengeteg sztrájk miatt késtek a munkállatok a stadionokon és a közbiztonság sem volt a legjobb. Sokan már előre temették a házigazdát, mondván, itt nem lesz minőségi VB. Részben igazuk is lett. A közbiztonsággal és a tüntetésekkel a VB alatt is akadt pár gond, hál' égnek ez nem zavarhatta meg a játékot. A hotelekből különböző dolgok tüntek/rablódtak el. Azonban a meccsek körülményeire ez nem volt kihatással. A stadionok remekül fel voltak készítve a meccsekre, mégha nem is voltak mindig tele. Itt érkeztünk el, egy alapvető VB gondhoz. A jegyárakhoz. Egy harmadik világbéli országban, nincs minden embernek pénze arra, hogy a jegyet megvegye. A "vendég" szurkolók közül sokan elhagyják a terepet, ha csapatuk kiesik, ami a stadionok "elnéptelenedését" okozhatja. A Dél-Afrikai Köztársaság ha skálán néznénk 5-ből egy erős 3-asra vizsgázott, nálam.

Amikor a Vuvuzela hangja megcsap:

Bezony. A VB egyik celebje, a vuvuzela. Minek kellett ezt a fúvós izét kitalálni? Egyedül azokat nem zavarta, akik fújták. Rendben, a vuvuzela mint törzsi hangszer indult el és az is rendben, hogy dél-afrikai a cucc, de ha 30.000 fújják ezt a sz*rt, abba még a tv néző is megsüketülhet. A "fújós bigyó" egyszerűen elvette a meccsek igazi hangulatát. Nem hallottuk a közös énekeket (voltak azért próbálkozások), a dobokat vagy egyáltalán az üvöltő tömegeket. A legvisszataszítóbb azonban az volt, hogy sokszor a himnuszokat is telifújták. Elnézést, de ez bunkóság. A vuvuzela is kap egy értékelést: -100.000/5

oooh te ördögi Jabulani:

Elérkeztünk a második celebhez (nyugi, lesz még), a Jabulanihoz. Az adidas csodalabdájának 11 színe, az országban használt 11 nyelvet prezentálja. Igazából a labda külsejére nem is lehet panasz, szerintem nagyon pofás. Mégis, miért lett ő a VB egyik "sztárja"? Az adidas kifejlesztett a labda felüeltére egy új technológiát, miszerint a bőrön apró mélyedések vannak. Ez mindaddíg rendben volt, amíg használni nem kezdték a labdát. A kis mélyedésekben megváltozik a légáramlat, aminek következtében, a labda kiszámíthatatlan irányváltásokat mutatott, több kapust is megtérfálva (khm...Green..). Mindenki ezt a labdát szídta, még azok a játékosok is, akik nem kapusok. Könyörgöm, ha tudják, hogy ilyen szemét a labda, miért nem használják ki? Láthattunk volna rengeteg távoli lövést, de erre a trükkre csak a VB vége felé jöttek rá. Nos...Jabulani: Jóindulattal 3/5...

Zakumi, az orosz...leopárd...:

Először mikor megláttam a kis dögöt, elkiáltottam magam: "jajj de aranyos kis oroszlán"...mikor jobban megnéztem, láttam, hogy foltos. Mi a fene? Bárányhimlős? Ekkor szóltak rám, hogy ez leopárd, csak haja van! Hoppá. Szóval egy sárga leopárd, zöld hajjal. Amikor túltettem magam a természet gyönygszemén (és még a kopasz patkányokon csodálkoztam eddig...cöhh) megláttam az első pár animációt a TV-ben. Most komolyan..van hogy nem is a nézők felé néz. Az animációk elég gyengék és még Zakumi nézése is olyan gonosz. A rajzokon, (amiket pl. a blog fejlácán is láthattatok annó) egy pajkos leoszlán (leopárd és oroszlán keveréke) volt látható, az animácókba meg egy gonosz nézésű leoszlán, aki szívesebben nyomná a budiba a fejed, minthogy leálljon veled focizni. Zakumi...sajnos ez elégséges..2/5...de csak azért mert a rajzok tetszettek.

Zakumi szimbolizálja az itt élő embereket, a Dél-afrikai Köztársaság földrajzát és szellemiségét

Waka Waka wévin fleg...:

Most melyik a VB dala? Hivatalosan a Waka Waka című Shakira szám, aminek klippjében csodálatos képeket látunk az eddigi VB-kről és a szöszke énekesnőről, na meg pár focistáról. A szöveg sokak szerint nem nagy dobás, bevallom, engem a dallama fogott emg inkább. A mások dal Knaan Waving Flag-je a Coca Cola által készített reklámhoz készült. Ennek több verziója is elérhető, többek közt egy David Bisbal-al valamint egy a francia Fefe-vel. Előbbiben, a szurkolókra és a szurkolásra térnek ki jobban, utóbbiban, az országra. A sárban focizó fiúkra és az életmódra. Bevallom, nekem a Waving flag jobban bejött, de igazából egyik dalra sem lehet nagyobb panasz.

Vive la France!

A VB celeb csapata. Domenech és a 23 múskétás. Kezdjük ott, hogy a franciák baromira leszerepeltek, már a VB előtt. Oké, Henry elővette Isten kezét majd be is ismerte bűnét, de az írek szerintetek beérik ennyivel? Na ugye. Jött egy másik érdekesség. Domenech otthon hagyta a pedo ügybe keveredett Benzemát és az ágyús Nasrit. Helyettük elvitt egy gyenge formában játszó Gourcuffot meg egy Gignacot (aki érdekes módon a FIFA-ban regetegszer ott van a megszerezhető nagy nevek közt). Eljött a VB és eljött a franciák leszereplésének folytatása. Egy gyenge kezű edző próbálkozásai, akár ez is lehetne ennek a fejezetnek a címe. Az egész buli, Anelka anyázásával kezdődött. Mi is volt ez? Anelka barátunk úgy döntött, hogy ha már lehozták a pályról, megkérdezi az edzőt, édesanyja hogylétéről (van 1-2 tippem mit mondhatott, de a francia tudásoamt ne firtassuk). Anelkát hazaküldték majd a csapat fellázadt Domenech ellen. A játékosok megtagadták az edzésmunkát, sőt Evra majdnem megverte Raymond edző bá'-t. Szép, mi? A franciák lejáratták a futballjukat, jóidőre. Az írek lehet jobbak lettek volna...ez értékelhetetlen, sajnálom.

Isten keze a nadrágban:

Ez volt a címe egy képnek, ahol Maradona a gatyájában matatott a meccs közben. Ki ne hallott volna az ominózus esetre, amikor Maradona kézzel szerzett gólt, az angolok elleni elődöntőben? Na ugye. Ezután lenyilatkozta, hogy ez "Isten keze volt"...végülis..az sok helyre elér. Maradona érdekes figura. Lio Messi gyenge játékot mutatott, de a neve a pályán tarotta. Cambiasso és Zanetti otthonról nézték a VB-t. Utóbbi három játékos azonban alig volt reflektorfényben, hála az edzőnek. Maradonával mindig van valami. A kis köpcös, hol szivarozgat az edzésen, hol akkorát teker a labdába, hogy csak na, majd ha csapata gólt szerez, szinte tombol örömében. A pálya mellett nem mint botrányhős, hanem mint 12-ik játékos volt ott. A szíve a futballért dobog. Ő egy rosszfiú/férfi. Szereti ha körülötte forog az élet, mégis, ha meglátja a zöld gyepet, kibukik belőle az igazi futballista. Nem vagyok Maradona szimpatizáns, de mint edző érdekes arca volt a VB-nek.

Van Bummel: 

A VB abszolút negatív hősének válaszották az oldalak. Egy igazi kőkemény játékos, aki mindenkinek odalép és mindenkinek odaszól. A fapapucsosok csk-ja olyan mintha tényleg fapapucsban játszana. A PSV-ben még igazi, jó védekező középpályás volt, azonban egy hosszú sérülésből visszatérve, ez a játékos eltűnt. Odalettek a szép szerelések és helyette csak a darálás maradt. Nem szeretem a hollandok fociját, ez tény...de a játékosokat mint pl. Sneijder, Van der Saar vagy a régebbiek mint Overmars, becsülöm. Nekem ő volt a VB legnegatívabb figurája.

Na de sporiii...:

Igen, a bírók is érdekes figurái votlak ennek a VB-nek. Több szempontból is. Az egyik, számunkra fontos szempont, a magyar Kassai Viktor volt. Állítása szerint nehezebb egy NB2-es meccset vezetni, mint egy VB meccset. Furcsa hasonlat, de ő biztos jobban tudja mint én. Jól vezette a meccseit, bár a Spanyol-Német után sokan ferde szemmel néztek rá (nem csak a koreaiak...bocs a gyenge viccért). A másik érdekes figura Howard Webb volt. Neki nem hogy az NB2, még a saját gyerekei irányítása sem megy az asszony szerint. A VB döntő sporija, hozott érdekes döntéseket, akár itt, akár hazája bajnokságában. A kopasz zsaru, sokak szerint az egyik leggyengébb VB döntőben mutatott bírói teljesítményét mutatta. Harmadik, a videóbíró. Két meccs alatt, ledöntötték a lábáról a bírói megbecsülést. Tévez megadott és Lampard nem megadott gólja miatt vakarhatják a fejüket a FIFA emberei, hiszen az ilyen szituációkra már nem ártana rendes megoldást találni. Talán az 5 bírós rendszer...ileltve...4 partjelzős. Ki tudja? Bírói munka: 3/5

Nike, Adidas, Pum(b)a és a többiek:

Az adidasról már volt szó a albda miatt, most térjünk rá az egyéb sportszerekre. A cipellők stílusos sárga-fekete duettben tűntek fel, ami valljuk be, jól nézett ki. A mezek szépek, stílusosak volt és hála a Techfit rendszernek, úgy tapadtak a játékosokra, akárcsak a Locktite pillanatragasztó a plafonra. Hasonló a helyzet a Puma mezekkel. Szegény afrikai komákon úgy tapadt a mez, hogy minden bordájuk látszott. Még Eto-n is, aki azért nem az izomzatáról híres. A puma cipők nem villantottak akkorát, jól működtek. A Nike egy óriás reklámot készített a VB-re amiben igazából az volt a baki, hogy az elődöntőre elfogytak azok a játékosok, akik a reklámban szerepeltek. Jött a B terv és csináltak még 1-2 új minireklámot. A mezek szépek voltak, bár nem volt akkora dobás egyik Nike mez sem. A cipők elég idióta színösszeállítást kaptak, miért kellett a sorkiemelős neon-narancssárgát párosítani az ezüsttel? Szerintem ez minden csak nem férfias (tény a Palermo rózsaszín meze sem, na de ez van). Az egyéb sportszergyártók is jól teljesítettek. Az Umbro már évek óta az angolok mez szponzora, más csapaton nem is tudom, hogy láttam-e (régen a svédeken).

Ennyit mára, úgy érzem amit lehetett, az kiveséztem, de ha még tudtok témát, akkor szóljatok és azokra is szakítunk időt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr182201205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARSENAL4EVER 2010.08.05. 18:35:01

Nagyjából egyetértek.Amit még hozzáfűznék, hogy Domenech bácsinak az egyik legrosszabb döntése Nasri kihagyása.Amit csinál azaz ember a pályán, de ha már nem viszi ki, akkor Henry több szereplést kaphatott volna.Végül is ő a franciák legjobb csatára.
Jabulani nekem tetszett, mivel kiszámíthatatlan volt, így volt pár érdekes gól, és ez mindig hozzá tartozott a VB-hez, a rossz labda.
A téma amit kifelejtettél az a spanyolok rossz focija.A hátul tili-toli, mellette a lassú támadás felépítés, ami ugye összetartózik.
Maradonának meg nem Isten keze segített, hanem az ördögé.
Zakumi meg engem idegesített.Nem tudom miért, de nem a nézése miatt, inkább a hülye gólörömei voltak a hibásak.
Na jó befejezem, mert a végén nem olvassák el(lehet már így se).
süti beállítások módosítása