Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

A modoros futballszurkoló

2010.06.24. 20:26 - Je m'appelle Théo

Üdvözlet mindenkinek :) Ím egy kis összefoglaló, az igazi futball szurkolóról. A cikket a modoros.blog.hu-n találtam, szerintem nagyon találó.

A modoros fotelszurkoló

A fotelszurkolás messze nem olyan egyszerű tevékenység, mint amilyennek a szóösszetétel hallatán gondolhatnánk. Az elnevezés mellett az is nagymértékben megtévesztő, hogy minden, ami szükséges hozzá - konkrétan a tévé, a fotel és a sör -, eleve kéznél levő (vorhanden). A heideggeri csapdák elkerüléséhez hosszú évek tapasztalata - vagy e kis propedeutika alapos áttanulmányozása - szükséges, mint ahogy ahhoz is, hogy maximálisan kiaknázhassuk a fotelszurkolásban rejlő potenciált.

A fotelszurkolást a hozzá nem értők hétvégi kikapcsolódásnak, együgyű szórakozásnak, egyesek pedig egyenesen felesleges időpocsékolásnak tartják, noha valójában komoly felkészülést igénylő - nem is annyira szabadidős-, mint inkább - sporttevékenységről van szó: a belőle fakadó boldogságérzet az izgalmaktól felszabaduló adrenalin és a testmozgás által termelt endorfin szinergetikus hatása. Egyszerűbben fogalmazva: az önfeledt ordítozás és a kontrollálatlan hadonászás együtt okoz mindent felülmúló örömöt és végül kellemes fáradtságot.

Ennek eléréséhez mindenekelőtt a sportfelszerelésünket kell megfelelően összeválogatnunk. Fotelszurkolni halkan nem lehet, mert ekkor olyan hatalmas belső feszültség gyülemlene fel, amelyet később máshol, máson kellene levezetnünk. Ennélfogva a tévékészülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy csutkára felhangosítva is csak csekély mértékű legyen az interferencia, ellenkező esetben a boldogságérzetet elnyomja a fejfájásérzet. Továbbá: a sörvásárlásnál csak másodlagos kérdés, hogy szeretjük-e az adott márkát. A fotelszurkolásnak ugyanis semmi köze az italozáshoz, illetve az ital élvezetéhez: a fogyasztás teljesen motorikus. Éppen ezért a beszerzésnél mindig részesítsük előnyben az akciós termékeket (már csak azért is, mert így, ha ne adj' Isten kikap a csapatunk, az elképzelés és/vagy lélektelen játék mellett legalább a túlzott anyagi ráfordítás miatt nem kell majd bosszankodnunk). Sportszakmai szempontból azonban a leglényegesebb a fotel helyes kiválasztása. A belesüppedős lassúvá és pontatlanná tesz, a spártai típusú kényelmetlen pedig sérülésveszélyes - és ezt fontos észben tartani, hiszen a fotelszurkolásban éppen az a lényeg, hogy együtt lélegzünk, mozgunk a csapatunkkal: kirúgásoknál és bedobásoknál integetve jelezzük a pozíciónkat, szögleteknél felugrunk fejelni, gólhelyzetekben lövésre lendítjük a lábunkat, szabálytalanságoknál heves mozdulatokkal kísérve reklamálunk, és így tovább.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy - még jóval a mérkőzés megkezdése előtt - a fotel körül lévő tárgyakat (dohányzóasztalt, olvasólámpát, satöbbit) megfelelő távolságra kell magunktól helyeznünk. Ez tekinthető a tulajdonképpeni bemelegítésnek - melyet ha elmulasztunk vagy nem veszünk elég komolyan, akkor az izomhúzódást, a zúzódásokat, vagy akár a csonttörést is kockáztatjuk. Közben ügyeljünk a szellemi felkészülésre is: hallgassuk meg például a mérkőzés előtti stúdióbeszélgetést - mint egyfajta taktikai értekezletet - és/vagy már pakolás közben bontsunk fel egy üveg sört (a kutatások szerint ez utóbbi segíti leghatékonyabban a mentális ráhangolódást).

A kívánt hatás eléréséhez fontos, hogy meccs közben már ne szaladgáljunk ki-be a szobából. Tehát mindig hozzunk be annyi sört, amennyi egy félidőre biztosan elég. Ezeket tárolhatjuk hűtőtáskában, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél inkább belemelegszünk e sporttevékenységbe, annál kevésbé számít a frissítő hőmérséklete - szóval nyugodtan lerakhatjuk egyszerűen az asztalra vagy a földre, körülbelül két kar- illetve lábnyújtásnyira magunktól.

A kezdő sípszó előtt tizenöt perccel foglaljuk el a szurkolói pozíciót és kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat: koncentráljunk csak az összecsapásra és önmagunkra. Ettől kezdve kis lépésekben, folyamatosan hangosítsuk egyre feljebb és feljebb a televíziót, egészen annyira, hogy mikor útjára indul a labda, a saját hangunk teljesen beleolvadjon a helyszíni szurkolók zajongásába. (Itt jegyeznénk meg, hogy a csoportdinamikai tanulmányok szerint a csapatmez viselése valamint a sálak, zászlók lobogtatása fotelszurkolás közben nem, vagy csak igen kis mértékben növeli a lelátók népével való együvé tartozás érzését.

Emiatt - és mert otthon a sál fej feletti pörgetése kifejezetten balesetveszélyes, és ennélfogva komoly figyelemelterelő faktorral bír - felesleges, sőt kifejezetten nem ajánlott ezen kellékek használata.)

A szünetben lehalkíthatjuk a készüléket - de csak mértékkel, különben zavaró lesz a második félidőhöz viszonyított differencia. És ha már szünet: csak sörért és WC-re menjünk ki. Nézzük, pontosabban hallgassuk meg a reklámokat és a szakértők elemzését is. Közben kicsit lazítsunk (lassan járkáljunk fel-alá a szobában, például). Viszont a második félidő lefújása után, amint visszakapcsolnak a helyszínről a stúdióba, azonnal pattanjunk ki a fotelből és a tévét halkítsuk le teljesen. A stúdióvendégek okoskodásán való rágódás helyett inkább fújjuk ki magunkat, pörgessük vissza emlékezetünkben a fontosabb momentumokat, aztán menjünk el valahova sörözni - de mostmár tényleg a sör kedvéért.

A fentiek természetesen alkalmazhatók, sőt alkalmazandók a sportközvetítésekre általában - de csak és kizárólag a csapatsportok területén belül. Egyéni sportokat bámulni a televízióban ugyanis a legjobb esetben is csak hétvégi kikapcsolódásnak tekinthető, de méginkább együgyű szórakozásnak, sőt leginkább felesleges időpocsékolásnak - hiszen hiányzik belőle a fotelszurkolásban, mint sporttevékenységben meglévő, oly fontos közösségi élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr612107499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.06.25. 22:34:47

@Gucs: vasárnap lesz kitűzve, holnap egy VB Csoportmeccs véleményezés lesz :)
süti beállítások módosítása