Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

Rangers: egy nagy név hanyatlása

2012.07.19. 09:00 - Je m'appelle Théo

54 bajnoki cím, amivel csúcstartóak a világon. 33 kupagyőzelem. A Blueroses, azaz a kék rózsák kedvenc csapata. A „The Gers”, amely nélkül egy bajnokság új értelmet nyer. Az által, hogy elveszíti az egyik legkomolyabb értékét.

Nem vagyok Rangers FC szurkoló, azt viszont szegezzük le, gerinctelenségnek tartom, amit a skót klubbok műveltek vele. Persze, a logika érthető, hogy mi és miért alakult úgy, ahogy. Kezdjük azonban az elején, hogy akik eddig nem hallottak a Rangers históriájáról, ők is képben legyenek.

2012 elején beütött a krach a skót rekordbajnoknál. Februárban csődeljárást indítottak a klub ellen, ami miatt 10 pontos büntetést kapott a bajnokságban, ami minden gond előjele volt. Az eljárás után a játékosok fizetése drasztikusan visszaesett, ami kihatással volt a motivációjukra, ezáltal borítékolható volt az ősi rivális Celtic bajnoki címe.  A hajó azonban tovább süllyedt. Az év végére a Rangers FC teljes csődöt jelentett és ez a klub megszűnéséhez vezetett. Persze, a játék itt nem érhet véget, hiszen a szurkolók és a klubhoz hű emberek megmentették a Rangerst, mint nevet. Így, amolyan főnix-szerű újjáéledéssel meghalt és meg is született egy csapat. Ez dióhéjban a Rangers elmúlt pár hónapja, most pedig jöjjön a jelen és az, hogy mit okozott Skócia főnixmadara a bajnokságban.

640HMRC.jpg

 Amíg a Rangers elpatkol, mi egy jót bulizunk" ...ezzel a felirattal, valamint egy óriási Celtic mezzel, amin a skót vám- és adóhatóság logója van, ünnepeltek a Celtic drukkerei. 

Először is, az új klubot elfogadták a korábbi jogutódjává. Azonban, ez nem teszi lehetővé azt, hogy átvegye a helyét a bajnokságban, egyedül akkor, ha a Skót Premier Liga (később SPL) csapatai (11 csapat) elfogadják az új Rangers nevezését. Nem fogadták el, ami számukra is komoly változást hozhat majd (erről picit később). Hasonló volt a helyzet a másod- és harmadosztályos csapatokkal, akik közül nagyon kevesen (értelem szerűen kisebb arányban, mint amennyi elég lett volna a nevezéshez) fogadták volna be a Rangerst, így az, a skót futball legalacsonyabb bajnokságba a negyed osztályba került. Gondolhatjátok, hány játékos akarja oda követni majd a csapatot (hasonló eset volt a Juventusnál is, ahol több nagy játékos hajlandó volt követni csapatát a száműzetésbe, a másodosztályba, és itt is mutatkoznak jelek erre). Páran már a „newco.” születésénél elhagyták a klubot és nem írták alá az új szerződésüket (Kyle Lafferty a Sionba ment, páran pedig az angol Premier League kiesőjelöltjeinél találtak otthont), így nem elég, hogy a csapat nehéz helyzetbe kerül, még egy új csapatot, új egységet is fel kell építeniük. Az Ibrox stadion megmarad a Gers otthona, ezzel bombasztikusan megdobva az átlag nézőszámot a negyedik ligában (persze, ha a tavalyi átlag 45 ezer emberből legalább a fele kilátogat, már az is legalább a 30-szorosa a többi csapat átlag nézőszámának, ami 500-900 néző között mozgott). Valószínű, hogy nemzetközi porondon nem igazán látjuk a Rangerst egy darabig (bár, ha megnyerik a skót kupát az Európa Liga selejtezőt érne…), valamint az első osztályhoz is minimum 3 évet várnunk kell, amely komoly anyagi visszaesés lesz majd a csapatnak (nemzetközi és hazai szponzorok, valamint a rázós meccsek miatt beözönlő nézőtömegek hiánya).

Most, hogy kellőképp temettük a Rangerst, jöjjön a városi rivális Celtic helyzete. Aki ismeri a skót futballt, az tisztába van vele, hogy a két csapat találkozói, azaz az Old Firm egy MTK-Fradi meccsel, vagy egy Real Madrid – Barcelona összecsapással vannak egy „értékben” Skóciában. A csapatok közt nem csak „futball-ellentét” van, hanem vallási is (katolikusok vs. protestánsok), ami tovább mélyíti ennek a rangadónak a komolyságát. Aki képben van egy kicsit a skót focival, az tudja, hogy itt az „állandóság” a fő szlogen. Körülbelül 8-9 csapat állandó a SPL-ben és általában a feljutó csapat lesz a kieső is. Ez az állandóság jelen van a bajnoki címek kiosztásánál, ami a Celticre és a Rangersre koncentrálódik. Vegyünk egy nagyon lényeges statisztikai adatot: mióta létezik az SPL (1998) ezen a két csapaton kívül nem nyert bajnoki címet senki (utoljára, ezen a pároson kívül, az Aberdeen volt bajnok 1985-ben)! Ezáltal talán borítékolható, hogy a Celtic az elkövetkező 4-5 évre talán be is spájzolhatja a bajnoki trófeát, mert a legtöbb csapatot komoly pontdifferenciával szokták hidegre tenni. Egyedül a Hearts lehet képes arra, hogy megfogja a Celticet, azonban ehhez komoly erőfeszítések kellenének a bordóktól. Jöhet is a kérdés, hogy miért éri meg a keltáknak még az SPL-ben játszani? Nos, erre volt törekvés, hogy áthelyezzék őket (annó, még a Rangersel együtt, a nagy erőfölényük miatt) az angol első osztályba, azonban az angolok csak a második vonalban engedték volna őket indulni, így a skótok visszahátráltak. Most, véleményem szerint előnyösebb lenne áthelyezni a Celticet, futball szempontból…az anyagiak ezután jönnek.

rangers.bmp

Az öt, legtöbb bajnoki címet nyerő klub Skóciában.

Igen-igen, a piszkos anyagiak. Ugyanis ez lehet a legkomolyabb hátsón billentés a többi skót csapat számára, amit maguknak okoztak. Azzal, hogy kizárták a Rangers maguk közül a következő változások lépnek majd életbe:

-  A bajnokság nyertese az új (2012-2013) szezonban 287 ezer fontot kap, ami 2 millió fonttal kevesebb, mint amit a Celtic idén, tavasszal kapott.

-  Közvetítési jogok, azaz tv-s jogok tekintetében az SPL szerződése a Skysports-al és az ESPN-el 2013-ban jár le. A szerződés tartalmazza, hogy az SPL-ben játszania kell a Rangersnek is, valamint a Celticnek is. Ez meghiúsul, ami miatt új szerződéseket kell készíteni, amik nagy valószínűség szerint sokkal kedvezőtlenebbek lesznek a csapatok számára, a nézettségkiesés miatt.

-  A liga névadó-szponzorával hasonló a helyzet, hiszen a Clydesdale bank-al kötött szerződésben is szerepel a Rangers neve, valamint a 2013-as lejárási dátum. Gondolhatjátok, a Celtic egyeduralmának támogatásáért nem feltétlen tolonganak majd a támogatók.

- Jegybevételek terén is problémás lehet ez az időszak a riválisoknak, hiszen a legtöbb „kisebb” csapat nézője azt a pillanatot várja, amikor a két gigász közül az egyik az ő pályájára érkezik. Nos, idén egy gigász lesz csak.

- Érintheti ez az alsóbb osztályú csapatokat is, akik az úgymond „lecsorgó” összegekből most jóval kevesebbet kapnak majd. (TV-s jogdíjak, szponzorok)

Persze, ezt a döntést, a klubvezetők nem teljesen önszántukból hozták meg. Sokat nyomtak latba a szurkolók, akik meglepően ellenszenvesek voltak a nagy múltú klubbal szemben és csak azt nézték, hogy dönthetnek sírba egy gigászt. Több klubnál is bojkottal fenyegetőztek a drukkerek, ha a vezetőség kiáll a Rangers mellett, ami véleményem szerint eléggé unfair dolog. Megértem persze az ő nézőpontjukat is, hiszen így lehetőséget kapnak a kisebb csapatok a jobb helyek (BL selejtező, Európa liga helyek) elérésére, viszont morális szempontból ez egy elég szemét döntés. Erre a fajta szurkolói nyomásra a legjobb példa a Queen of the South vezetősége, akik a Rangers mellett voksoltak, viszont a döntés után máris szembesülhettek a szurkolók „haragjával”.

Véleményem szerint a Rangers többet érdemelt volna a skót csapatoktól, mint amit kapott. Nem vártam, hogy a Celtic segítő jobbot nyújt nekik, de számomra meglepő volt az a fajta ellenszenv, amit a skót labdarúgás mutatott a Gers-el szemben. Én drukkolok a Rangersnek, hogy mielőbb az élvonalba kerüljenek és, hogy a lehető leghamarabb lássunk egy Old Firmöt.

640REU_1529629.jpg

Az Ibrox bejárata egy darabig csak a negyedik osztály drukkereit fogadja.

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr94664094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARSENAL4EVER 2012.07.19. 20:16:20

Hát én is sajnálom őket, de nagyon. Bartley miatt néztem pár meccsüket, és szimpatikus támadó focit játszottak. Remélem 4 év múlva ők fogják ünnepelni a bajnoki címet, és bemutatnak az összes seggfej szurkolónak. C'mon Ranger!
süti beállítások módosítása