Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

Írásos cikkek: FIFA 10 vs. Pro Evolution Soccer '10

2010.04.25. 18:40 - Je m'appelle Théo

Címkék: teszt cikk összehasonlítás írásos

Ladies and Gentlemans!

On the red corner…the FIFA 2010…On the blue corner…the Pro Evolution Soccer 2010

 

Na üdv mindenkinek. Elnézést akit már előre megrémített a borzalmas angol helyesírásom, eskü ez volt az utolsó. Bár akinek ebből nem jött volna le, hogy mit olvashattok ma, annak elmondom, hogy a FIFA 10 és a PES10-ről készül egy nagy összehasonlítás. :)

[a teszt a PC-s verziók alapján készült] 

Úgy gondoltam, ma kicsit megváltozik az értékelési rendszer, így minden pontot egy hosszabb részben fejtek ki és a végén amelyik játék jobb, az kapja a pontot.

Kezdjük is el: 

Grafika:

2010-et írunk és lássuk be. A FIFA nem sokat fejlődik. Tavaly is ezt a képet kaptuk. A nézők akkor is laposak voltak, most is. Az arcok egész realisztikusak, de a játékosak szemei eléggé…lélektelenek. Nem ez a helyzet a PES-el. A játék gyönyörű. Az animációk szinte tökéletesek és bug mentesek. A nézők itt sem tökéletesek, de nem kerülnek annyiszor képbe, hogy feltűnő legyen. Az arcok teljesen olyanok mintha a tv-ből néznének vissza. Bár a játék intrójában Messi arckifejezése egy erősen visszafejlődött emberé lenne.

Nos első körben a pont a PES-é 

FIFA 10 0-1 Pro Evolution Soccer 2010

Játékmenet:

Nézzük csak. A FIFA sorozat részei sorra megkapják az „Év sportjátéka” címet. A PES pedig évről-évre egyre nagyobb kihívója. Ez mutatja, hogy mind a két játék élvezhető, szórakoztató és kockát tud csinálni a játékosából. A PES a folyamatos újdonságaival és a FIFA a megszokott, biztos rendszerével nyűgözi le játékosait. Persze mind a kettőnek vannak hibái. A PES pl. az első meccseken rendre szaggat és hát ide sorolhatnám a FIFA-hoz mérten eléggé minimális csapat licenszeket. Persze ezzel szemben kapunk egy BL-t és egy Európa Ligát ami a másik játékból teljesen hiányzik. Na de nézzük a FIFA hibáit. Ebből van talán több. A becsúszásoknál lévő kezezéseket pofátlanul sokszor és érzékenyen fújja be. A leseket hol eltalálja, hol nem. A beígért 360°os irányítási rendszer sehol sincs (legalábbis billentyűzeten). Pozitívum viszont a tökéletes kommentátor, ami a másik játékban is remekül működik, valamint a hihetetlen meccs hangulatok.

Második kör, szerintem döntetlen. Sokan ezért megdobálnának, de mégiscsak a FIFA az év sportjátéka…

FIFA 10 1-2 Pro Evolution Soccer 2010

Animációk: 

Újabb érdekes rész, amit akár a játékmenethez is csatolhatnék, de nem teszem. A FIFA sajnos nem rendelkezik túl bő kerettel, ha az animációkat nézzük. 5-6 féle kapusmozgás, ugyanennyi lövés, esés és a többi. A meccsek közbeni vagy előtti-utáni videókat már tavaly is láttuk és a kupaátadás még mindig szegényes. Ezzel szemben a PES: rengeteg mozdulatsor, ami a helyzettől függ. Egy lövést akár több féle képen is ki tud védeni a hálóőr. A meccs közbeni animációk és az ünneplés, oké hogy hasonlít a tavalyira, de mégis jobban kidolgozott és élet hűbb mint a FIFA-é.

Egyértelmű. Ez a kör a PES-é 

FIFA 10 1-3 Pro Evolution Soccer 2010

Hangok/Zene:

Ez lesz talán a legrövidebb pont. Mind a két játék remek tracklisttel jelentkezett erre az évre (is). A közönség szurkolása meccs közben hihetetlen. A hangulatváltozások megadják a meccs változatosságát. Félelmetes milyen füttykoncert szólalhat meg egy-egy meccs közben. A kommentátorok hibátlanul futnak.
Harmadik kör. Ismét egál.

FIFA 10 2-4 Pro Evolution Soccer 2010 

Manager mód:

A FIFA legerősebb módja. A Manager mód. A rengeteg licenszelt bajnokság, amiből választhatunk, a fejlődő játékosok, az ifiakadémiánk, ahonnan új csillagokat nevelhetünk ki. Ott van még a kiforrott igazolási rendszer és persze a csapatunk variálása. A játékosok sérülhetnek, vagy épp eltiltást kapnak és nekünk e szerint kell a csapatot igazítani. Mi ebben a probléma? Semmi. Illetve a FIFA-nak egy valami. A PES igazából a licenszeket leszámítva szinte mindezt megcsinálta egy kis plusszal a zsebében.  Van egy kiforrott alapmenünk amiből igazgathatjuk csapatunkat.

A FIFA igazából ebben a körben sokáig a sima győztes volt, most megint csak egy döntetlenre volt ez elég tőle.

FIFA 10 3-5 Pro Evolution Soccer 2010

Legyünk profik?

Igen-igen. Mind a két játék előállt a maga „egyjátékos” üzemmódjával is. A két játék már a második szériáját éli meg ezzel a móddal. A FIFA első évben nagy újdonságként dobta be. A PES meg leütötte a labdát és kidobott egy sokkal komplexebb, jobb Be a Pro-t. Ez idén is így ment. A FIFA bedobta a VB licenszét mint pozitívum. Ha játékosunk elég jó és bekerül a válogatottba akk irány Dél-Afrika. A probléma az, hogy a PES-ben igazából bármelyik kontinens bajnokságra kijuthatsz, ha az adott nemzetnek van csapata és elég jó vagy hozzá. A fejlődés rendszer és a megbecsülés látványosan jobban működik. Itt ki kell érdemelni a kezdő csapatot és nem csak becserélni magunkat oda.

Egyértelmű. +1 a PES-nek

FIFA 10 3-6 Pro Evolution Soccer 2010

Egyéb játékmódok:

Mindkét játékban megkapjuk a magunk kis tréning módját és persze a külön lejátszható bajnokság és kupa módokat is. A PES extraként ad egy UEFA Bajnokok ligáját ami hihetetlenül erős plusz a játéknak. A FIFA egy erős „Élő idény” és „Idény” móddal válaszolt erre. Nézzük…a FIFA-ban asszem 27 bajnokság + kupa és a PES erre 5 kupával és 5 bajnoksággal válaszol.

Verjetek meg, de szerintem ez a pont a FIFA-é.

FIFA 10 4-6 Pro Evolution Soccer 2010

Szerkeszthetőség/Moddolás:

Ebben mind a két játék az élen van. A FIFA-hoz szinte minden évben kapunk egy remek kis szerkesztőt az „amatőr” moddolóktól, valamint ehhez mezeket,labdákat,adatbázisokat, ezt- azt-amazt. A PES-hez van nekünk egy kitserverünk ami hasonlóan funkcionál, bár szerintem kicsit bonyolultabb. A PES jól viseli a moddolást, nem kell állandóan új bajnokságot kezdeni ha feltettünk egy új patchet vagy valamit. Ezzel szemben a FIFA, ha változik az adatbázis, akkor a régi mentés meghalt. Plusz néhol eléggé instabil a program és ha sokat nyúlunk bele akkor könnyen beadhatja a kulcsot.

Ez a pont ismét a japánoké. 

FIFA 10 4-7 Pro Evolution Soccer 2010 

On-lány: 

Igen, jól gondoljátok, a netes mód következik. Ebből a szempontból talán a PES ami hanyatlik. Lehet velem van a gond, de jópár eltépett idegszál és patchelés után is csak egy laggolós akármi jött össze. Az EA játéka viszont ilyen téren hibátlan. Ha megvan a megfelelő internetkapcsolat és az adatbázisok is adottak akkor mehet a játék „szépen, ahogy csillag megy az égen”.

Ez a pont az EA-é.

FIFA 10 5-7 Pro Evolution Soccer 2010 

Nos, ez lett volna az év két legjobb sportjátékának összehasonlítása. A végeredmény 7-5 a japán csapat játékának. Talán szorosabb verseny volt mint gondoltuk volna, de a FIFA megéri az árát.

A teszt szubjektív, aki a vélemény különbsége miatt az édesanyámat vagy akárki mást a szájára szeretne venni, az ne tegye,mert a45ös lábamat is a szájára veheti.

Remélem tetszett a teszt, sziasztok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr491950655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge96 2010.04.25. 21:36:52

Üdv!
Nagyából mindenben egyetértek de a játékmenet szerintem egyértelműen a PES-é. Én bevallom hányingert kapok a PC-s FIFA-tól, pedig régen csak az EA játéka létezett számomra, de tudom reálisan nézni is az előnyeit...
Nah ennyi lett volna, jó és reális teszt volt.
Hello!
süti beállítások módosítása