Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

négyszemközt with...Monoki Lehel (DIGI Sport)

2011.05.30. 16:02 - Je m'appelle Théo

Címkék: négyszemközt

Egy már korbban említett, speciális projektem eredménye következik. Az interjú alanya: Monoki Lehel, a DIGISport csatorna kommentátora és műsorvezetője.

Csapjunk is rögtön a közepébe. Mikor kezdtél el a médiában dolgozni?
2002-ben, 17 évesen.

A DIGI Sport előtt milyen médiumoknál dolgoztál?
Magyar Televízió

Aki követi a DIGI-t, az tudja, hogy főképp a labdarúgással foglalkozol. Van esetleg más sportág, amit közvetítesz/ jobban figyelemmel követsz?
Teniszt és vízilabdát is közvetítek néha-néha, kevés olyan sportág van, amire azt mondom, hogy nem nézem szívesen..

Már gyerekkorod óta ennyire közel állsz a sportokhoz? Játszottál csapatban, vagy sportoltál régebben valamit?
Igen sokáig versenyszerűen futballoztam, aztán választani kellett, azóta inkább beszélek róla:)De persze azóta is rendszeresen lejárok focizni, heti 2 edzés plusz meccs, ráadásul nemrég megalakítottuk a Digisport focicsapatát is.

…és most űzöl valamilyen sportágat?
A foci mellett nagy ritkán futni is eljárok a Duna-partra, bár mostanában elég trehány vagyok e tekintetben:)

Ki a kedvenc sportolód vagy példaképed?
Minden profi sportolót nagyra becsülök, pontosan tudom mennyi lemondással jár mindez..

Tudom, egy kommentátornak mindig pártatlannak kell lennie (kivétel talán a magyar válogatott mérkőzések), de magánemberként biztos van kedvenc együttesed? 
Hidd el, megmondanám ha lenne, tényleg nincs..

Volt már ezzel kapcsolatban probléma (például, egy meccs során vissza kellett fogni magad, hogy ne mutass komolyabb érzelmet)?
Nem volt ezzel sose gond. Egyébként ha már itt tartunk, sose értettem egyet azokkal, akik azt mondják, hogy egy kommentátornak semlegesnek kell lennie..Egész egyszerűen nem tudsz semleges lenni, hiszen egy meccs közben annyi minden történik, ezáltal nyilván hatások érik az embert (pl igazságtalan bírói döntés születik..).Ilyenkor úgy tűnhet, hogy a kommentátor odaáll valamelyik csapat mellé, pedig ő csak elmondja a véleményét egy adott esetről..

Milyen lenne a te Álom11-ed? 
Puskás biztos benne lenne..

A DIGI lassan 3. évébe lép. Ez alatt az idő alatt, volt olyan momentum, amit komoly fordulópontnak tartasz, a csatorna életében?
Van néhány, az egyik például, hogy ettől a szezontól az olasz és az angol bajnokság is kizárólag itt látható, a másik, időben is közelebbi fontos esemény a 2. csatorna elindulása.

Hasonló a kérdés, csak veled kapcsolatban: Melyik volt a legemlékezetesebb pillanat a DIGI-s karriered alatt?
Még előttem áll:)A BL-döntő kommentálása a Wembley-ből.


A BL meccsek során többször is a helyszínről közvetítetek. Hány stadionban jártál eddig? 
Azért nehéz erre válaszolnom, mert munkán kívül is voltam jó néhány kinti meccsen, kommentátorként leginkább Spanyolországba, Angliába és Olaszországba szoktunk járni..De érdekes módon nekem mégis a cardiff-i Millenium stadion tetszett legjobban:)

Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzés, amit kommentáltál? 
Arsenal-Barcelona (a tavalyi 2-2) és az Atlético-Fulham Európa Liga-döntő, mindkettő felejthetetlen emlék.

Rátérve a számomra legérdekesebb részre: Mennyit készülsz egy-egy meccsre?
Ez attól függ..Ha nulláról kell kezdenem a felkészülést (tehát még egyik csapatot sem közvetítettem előtte), akkor 7-8 óra, de ha mondjuk eléggé benne vagyok egy sorozatban (mint pl.: Premier League), akkor 6 óra is elég.

Melyik a könnyebb? Magát a műsort vezetni (pl meccs előtti beszélgetések, magazinműsorok), vagy a mérkőzést kommentálni? 
Teljesen más a kettő, mindegyiknek megvan a maga nehézsége és persze szépsége is:)

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kommentátor legyen? Egyáltalán, milyen iskolákat kell elvégezni ehhez?
Vannak különböző újságíró iskolák, és azt mondják, hogy 99%-ban tanítható is ez a szakma, de ha az az 1% hiányzik, akkor sose leszel igazán jó..Nehéz megmondani hogy miből is áll ez a bizonyos 1%..A legfontosabb szerintem, hogy érdekes légy, legyen önálló gondolatod, véleményed, és azt eredeti módon közöld..A megfelelő hangi adottságok mellett a jó kommentátor figyel a részletekre, meglátja az összefüggéseket, felkészült és bő a szókincse és nem árt ha van humorérzéke is:)
Valamint ha műsorvezető is egyben a kommentátor, akkor figyel rá, hogy a stúdióbeszélgetésekben mindig legyen egy kis konfliktus is, ha úgy tetszik kiprovokálja azt.. 

Gondolom fontos a nyelvi képzettség, az informálódáshoz. Milyen nyelveken beszélsz?
Angol, német és ha rászánom végre magam, akkor előbb-utóbb olasz:)

Ennyi mérkőzés után, van még olyan esemény, amit nem kommentáltál, de szívesen elvállalnád (pl. Olimpia, F1, ilyesmi…)?
Az egyik nagy vágyam (BL-döntő) nemsokára megvalósul, a másik kettő talán hamarosan (VB, olimpia). 


Egy keveset még a csatornáról. A stábból, ill. szerkesztőségből kivel vagy a legjobb kapcsolatban?
Azért jó itt dolgozni, mert olyanok vagyunk, mint egy nagy család:)Mindenki tud mindent a másikról, ezáltal elég közel állunk egymáshoz. Azok közül akiket a nézők is ismerhetnek, Bánki József, Juhár Tamás, Sallói István, Haraszti Ádám és Baumstark Tibi talán picit közelebb áll hozzám:)

Sokan felhozzák a DIGI-vel kapcsolatban, hogy elég fiatal a társaság és be-becsúsznak kommentálási illetve egyéb technikai bakik. Mit gondolsz, lassan ti, a fiatalabb generáció kivívhatjátok a kételkedők tiszteletét?
Azon dolgozunk, hogy kivívjuk, szerintem jó úton járunk..Egyébként a kritikák 95% annak szólt, hogy kevés helyen látható a Digisport, de ez is szépen lassan változik, megoldódik..


Neked volt már olyan pillanatod, amire nem szívesen emlékszel?
Hirtelen egy dolog jut eszembe, amikor tavaly előtt decemberben az egyik Európa Liga meccset 40 fokos lázzal kellett kommentálnom..Olyankor még a létezés is nehezére esik az embernek, nemhogy 90 percet végigbeszélni..

Egy kicsit még a fociról: mit gondolsz, a mostani magyar „széria” érhet el sikereket? Ott lehetünk valamilyen világversenyen? 
Erre pillanatnyilag nagyon kevés az esély, szédületes tempóban ment/megy el mellettünk a világ labdarúgása..Mindig azt szoktam mondani, hogy a mi labdarúgásunk kísértetiesen hasonlít arra, amit a nagyvilágban futballnak neveznek, de valójában az égvilágon semmi köze nincs hozzá..

A nemzetközi futballt egyre jobban Anglia és a két Spanyol élcsapat uralja. Látsz esélyt rá, hogy ez rövid időn belül megváltozhat. Kiben látsz elég potenciált, hogy beleszólhasson ebbe?
A német bajnokság színvonala mintha emelkedett volna, de a Premier League verhetetlennek tűnik, igazi világmárka lett az angol bajnokság, mely most van a csúcson, nemigen látok olyan jeleket, melyek azt mutatnák, hogy e téren olyan nagyon nagy változások várhatóak..

Egy kicsit erős váltás, de térjünk rá a „nem kommentátor” Monoki Lehelre. Szabadidődben mit szeretsz csinálni?

Jó ideje igen komoly időhiánnyal küszködök, úgyhogy nagyon kevés a szabadidőm..Múltkor azon kaptam magam, hogy már a házba is a munkahelyi belépőmmel akartam bejutni..

Nálam nagy favorit a zene. Te hogy vagy ezzel? Milyen zenéket hallgatsz szívesen?
A rock-on kívül szinte bármi jöhet:)

Szokásos záró kérdésemet te is megkapod. Mi a véleményed az oldalamról? 

Hasznos, pláne ha az ember sportriporter akar lenni:) 

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr252941090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARSENAL4EVER 2011.05.30. 16:38:46

Nem rossz interjú, bár Monoki Lehellel jó párszor gondjaim voltak, és nem tartottam jó kommentátornak, de rég hallottam már, és lehet sokat fejlődött azóta. Amúgy meg MU-s drukkernek hittem, mivel eléggé őket favorizált szemben a Chelseavel, vagy éppen az Arsenallal.
A DIGI pedig még mindig szutyok, bár kezd javulni, és ez jó előjele, hogy végre normálisan nézhessem a Premier League-t.

ZibZero 2011.05.30. 17:30:40

jó kis cikk, engem különösen érdekelt, mert lehet, hogy majd egyszer kommentátor leszek...

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.05.31. 21:02:45

@ZibZero: nem is tudtam, hogy érdekel a kommentálás...esetleg nincsenek videóid? ha kell, tudok küldeni videóanyagot...kíváncsi lennék rád :D

ZibZero 2011.06.01. 16:40:20

@Je m'appelle Théo:
nem értek én ilyen dolgokhoz, meg nincs is olyan sok szabadidőm, hogy ilyeneket csináljak, de majd meglátjuk
süti beállítások módosítása