Menü

Elérhetőségek

elér1.pngelér2.pngelér3.png

Társoldalak

társmenü_07.pngtársmenü_06.png

Utolsó kommentek

  • Csuszi kukac: Szeva Théo régi barátom! Megismersz még? :D A kis kukac immár nagy kukac lett! Úgy látszik a worms... (2014.05.23. 01:02) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: már publikáltam azt a cikket MoyesOut cimen :) (2014.05.04. 22:32) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @Je m'appelle Théo: Akkor kíváncsian várom, és a blogodon lévő dolgokat is, mert vannak olyan "top... (2014.04.30. 23:00) Költözés!
  • Je m'appelle Théo: @ARSENAL4EVER: hamarosan lesz erre válasz az új oldalon :) (2014.04.26. 21:30) Költözés!
  • ARSENAL4EVER: @szbalazs: Hát nem baj, egyszer csak kész lesz. Amúgy mi a véleményed Moyes távozásáról/munkásságá... (2014.04.22. 19:52) Költözés!
  • Utolsó 20

négyszemközt with...Haraszti Ádám (DigiSport)

2013.08.21. 12:14 - Je m'appelle Théo

Címkék: négyszemközt

A blog egy újabb különleges vendéggel ismertet meg titeket. A címben is szereplő Haraszti Ádám a DigiSport csapatának oszlopos tagja, aki a csatorna születése óta az egyik legjobb kommentátorrá nőtte ki magát. Vele is sikerült, Monoki Lehelhez hasonlóan, egy kisebb interjút összehoznom! Jó szórakozást!

Théo: Kezdjük, időrendben a legkorábbi dolgokkal. Már fiatalabb korodban is kommentátor akartál lenni?

Ádám: Nem igazán, nekem nem voltak gombfociközvetítős élményeim, bár tudósításokat azért írtam ilyen meccsekről. Édesapám után szabadon én is programozó akartam lenni, aztán kiderült, hogy az nem is olyan jó ötlet.

Milyen iskolákba jártál?

Egy számtech szakközépbe, ott érettségiztem, majd lehúztam még egy évet, hogy meglegyen a hivatalos képesítésem is, de akkor már tudtam, hogy nem azzal akarok foglalkozni. Később már a munka mellett elkezdtem a szabadbölcsész szakot a ZSKF-en, ott viszont megrekedtem az abszolutóriumnál. Egyelőre.

Szerinted, kötelező egy kommentátornak „Média vagy sportkommunikátor szakon” végeznie? Vagy, jöhet bárhonnan (lásd. nyelvi szakok), ha megvan benne a spiritusz?

A legtöbben nálunk szerintem még akkor jártak egyetemre/főiskolára, amikor ezek a szakok kis túlzással nem is léteztek, vagy legalábbis nem voltak ennyire felkapottak. Biztos segít, de nem alapfeltétel.

Kell az, hogy valaki komolyabban űzze a sportot, amiről beszél (több év játék), vagy elég, ha csak jól átlátja a sportot? (Én pl. ifiben fociztam, de igazolt játékos sosem voltam. Ez még nem zárja ki, szerintem, hogy olvassam a játékot)

Hasonlóan tudok válaszolni, mint az előbb. Nyilván nem árt, ha van az embernek efféle tapasztalata, de ott van például Faragó Ricsi és az NFL: szerintem az egyik legkiválóbb kommentátori produkció ma Magyarországon, amit hétről hétre nyújt, pedig ugye itthon kb. esélye se lett volna kipróbálni, amikor elkezdte. Szerintem az amerikai foci hazai népszerűsége nagyon nagy mértékben köszönhető az ő munkájának.

A DigiSport előtt milyen tapasztalatokat szereztél a tv-s, illetve a sportújságírás világában?

A Magyar Televíziónál dolgoztam 2004-től egészen a Digi Sport indulásáig. Főként forgatós riporterként a TeleSportnál, illetve a MotoGP versenyeket közvetítettem Mezei Danival.

Mi volt az első mérkőzés, amit közvetítettél? Visszanézve, milyennek értékeled az akkori közvetítéseidet?

Hehe, sajnos jó ideje nem tudtam visszanézni, pedig érdekes lenne. A torinói téli olimpia jégkorongtornájáról a Csehország-Finnország csoportmeccs volt az első. Még most is beleborzongok, ha rágondolok, óriási élmény volt, pedig csak itthonról, "off tube" közvetítettem, ráadásul csúsztatva került adásba és csak az M2-n. De gondolhatod, mit jelentett nekem ez akkor.

Melyik volt a „kedvenc mérkőzésed”, amit közvetítettél? És, amit nézőként követtél?

Nézőként egyszerűbb a dolog, az a legendás Liverpool-Deportivo Alavés UEFA-kupa döntő volt. Bármikor érdemes újra megnézni, szenzációs meccs, drámai befejezéssel és egy kiscsapat hősies helytállásával. A közvetített meccsek közül a Barcelona-Inter BL-elődöntő volt talán a legnagyobb élmény, a Mourinho-féle catenaccio-remixszel, ha viszont nem szorítkozunk a labdarúgásra, akkor értelemszerűen Talmácsi Gábor világbajnoki címmel záruló valenciai versenye a verhetetlen.

Mi volt a DigiSportos karriered legérdekesebb, vagy legviccesebb pillanata? (Személy szerint, nekem nagyon megmaradt a Man City bajnoki címet érő gólja, amikor szinte extázisban kommentáltál)

Na igen, az se volt semmi. Ezek a legjobb pillanatok, amikor abszolút nem gondolkodik az ember, hanem minden valahonnan belülről jön. A legviccesebb meg talán az volt, amikor egyszer két MotoGP-edzés között szóltak, hogy be kéne ugrani pár óra múlva egy Moldova-Finnország vb-selejtezőt közvetíteni... Utólag már csak nevet rajta az ember, gondolhatod, mennyire lehet így felkészülni. De szeretem az ilyen helyzeteket is, ezek jelentik az igazi erőpróbákat.

Mi volt a munkád legnehezebb pontja, esetleg meccse?

Talán amikor a Debrecennel mentünk a BL-meccsekre. Rutinom se sok volt még futball-közvetítésben, plusz egy félórás mozit is kellett forgatni a túrákról. Ott rendesen lemerültek az akksik egy-egy út végére. De hasonlóan kemények voltak az olimpiai boksz-közvetítések is Pekingben, az nagyon nem akart menni. Szenvedtem minden alkalommal, mint disznó a jégen...

Van valamilyen kabalád, egy-egy közvetítés előtt?

Nincs, nem hiszek az ilyen dolgokban szerencsére.

(Bocsásd meg, hogy ezzel a kérdéssel kapcsolatban nem vagyok teljesen képben) Helyszínről, kommentáltál már Premier League meccset? Ha igen, merre jártál?

Egyet, a nyolcgólos Chelsea-Arsenalt a Stamford Bridge-ről lassan két éve, na az se volt akármilyen élmény!

Mennyit és milyen módon készülsz egy-egy közvetítésre? Átlagban mennyi anyagot halmozol fel, 90+pár percre?

Vicces, mert effektív jegyzeteim szinte soha nincsenek, általában egyetlen összeállítással ülök be, de azért ott a számítógép is, ha valaminek hirtelen utána kell nézni. Nehezen tudnám megmondani, hogy mennyit készülök egy meccsre, mert ez igazából folyamatos dolog. Reggel általában az első mozzanat a csipa kitörlése után, hogy végigfutom a Twitterem meg a kedvenc oldalaim, aztán egy-egy meccs előtt külön utánanézek az épp aktuális csapatokkal kapcsolatos legfrissebb dolgoknak. Egy United-Liverpoolnál ez nyilván rövidebb, mint mondjuk majd egy Hull-Stoke-nál lesz.

Szerinted, mi jellemzi a „profi kommentátort”?

Naprakész és "látja" is az adott sportágat, tudja, hogy hol a határ a közvetítés szétdumálásában és kell egy bizonyos fokú maszkulinitás is. Ritka elegy sajnos, amikor mind a három stimmel és mindegyik hiánya nagyon zavaró tud lenni.

A stábon belül, kivel vagy jobb, közelebbi kapcsolatban?

A legközelebb talán Bakonyvári Gergővel, vele dolgozom együtt a legtöbbet, hiszen a PL mellett a MotoGP-versenyeknek is ő a szerkesztője. De szerencsére nagyon jó a banda, egy néhány fős csapatból nőttük ki magunkat most már egy egészen nagy családdá, szóval tényleg valamilyen szinten mindenki mindenkivel jóban van. Összetartó kis brigád!

Van kedvenc csapatod, vagy játékosod? Ha úgy adódik, hogy a meccsüket közvetíted, mennyire tudod jól kizárni az érzelmeket, velük szemben? Legtöbbet az angol bajnokságban hallunk téged, így, gondolom ezek a klubok közelebb állnak hozzád.

Abszolút ez a helyzet. Kedvenc csapatom van, kedvenc játékosom viszont már jó ideje nincs. Szerintem ezzel nincs gond, sokan lepődnek meg, amikor kiderül, hogy kinek szurkolok, mert egészen mást gondolnak és amíg ez a helyzet, talán nincs nagy baj.

Mi lenne az a meccs, esemény, aminek a közvetítése a csúcspontja lehetne a karrierednek?

Foci vb-döntő, olimpiai jégkorong-döntő (bár a hokival sajnos messze nem tudok annyit foglalkozni, amennyit régen), egy magyar olimpiai arany, esetleg a Forma-1 - sajnos csak ilyen sablonos dolgokat tudok mondani.

(Egy kicsit indiszkrét kérdés, ha mellőznéd a válaszadást, akkor megértem) Meg lehet élni Magyarországon a kommentátorkodásból?

Megélni abszolút, meggazdagodni viszont nem és ha körbenézünk, nem véletlen, hogy sok kolléga igyekszik több lábon állni. De ennek valahol a bizonytalanság is az oka, a médiában alapvetés, hogy egyetlen munkahelyeddel sem szabad hosszútávon számolni, mert bármikor beüthet a krach. Sok csúnya sztorit ismerek sajnos.

Mennyire fér meg a család és ez a fajta tv-s karrier? A mérkőzések nagy része hétvégén van, plusz azért hétköznap is dolgozol. Mennyire „élsz” a kommentálás mellett?

Igyekszik az ember nyilván, de nem egyszerű, főleg ha nem akarod, hogy a munkád minőségének a rovására menjen. Szerencsére azért a legtöbben nálunk is családos emberek, úgyhogy nyilván nem megoldhatatlan a dolog.

Mennyire van meg az a fajta „foglalkozási ártalom” nálad, hogy, otthon, a tv-ben azt hallgatod, hogy a kolléga hogy kommentálja az adott sporteseményt?

Érdekes, mert alapvetően itthon mindíg sport megy nálam a TV-ben, de nagyon ritka, hogy konkrétan figyelem is, inkább csak háttértévézek. Viszont az abszolút a természetemhez tartozik, hogy figyelem a többiek, mit csinálnak másként, esetleg jobban, mint én, de azért a legtöbbjüket ebből a szempontból jól ismerem. Emiatt is sajnálom az ESPN America eltűnését, mert sportágak és sportközvetítési módszerek, látásmód szempontjából is nagyon másak az amerikai adások és nagyon sokat lehetett belőlük tanulni.

Esetleg, volt már, hogy lehalkítottad a közvetítést, és magadnak közvetítetted?

Dehogy is A Joker is megmondta a Sötét lovagban: ha jó vagy valamiben, sose csináld ingyen!

Mit vársz az idei Premier Leaguetől? Hogy könnyebb legyen válaszolni, egy pár támpont: Lesz-e címvédés? Az újoncok mit alakítanak? Bejut-e a Tottenham a BL-be? A Liverpool feléled-e? A Swansea vagy a Wigan mit kezd az európai porondon? Esetleg, lehet-e új meglepetés csapat?

Elsősorban azt, hogy izgalmas legyen és hogy ne csak egy vagy két csapat harcáról szóljon a bajnoki címért. Az újoncok anyagilag nem állnak valami fényesen (talán a Cardiff kivétel), Holloway miatt a Palace üde színfolt lehet,de sanszos, hogy úgy jár, mint anno a Blackpool. A Spurs és a Pool közül inkább az utóbbi feltámadását érzem, bár ez a Suárez-ügy nagyon necces. A Wigannek biztos a visszajutás lesz fontosabb, mint Európa és a Swanseanál is jelenthet még gondokat a bajnokságban majd az EL-szereplés. Meglepetést meg talán a Sunderlandtől várhatunk, komoly átalakulás zajlik náluk.

A Bajnokok ligájára valamilyen jóslat? Lesz Málaga szintű „meglepetés csapat”, vagy idén papírformább lesz a BL?

Még a csoportkör sorsolása sincs meg, nehéz bármit is mondani

Futball szempontból, milyen volt az idei nyár? Mit vársz az új igazolásoktól, akár Angliában, akár a nagy világban (pl. Monaco, Tottenham, a Suarez-saga vagy a Norwich új csatárduója, van Wolfsvinkel és Hooper, esetleg Moyes és Pellegrini mit tud alkotni Manchesterben)?

Szerintem a java még hátra van. Csak annyit mondok: Bale, Suárez - ha ezeken túl leszünk, az üt majd mindent, bár azért ezt a Falcao-üzletet érdemes lenne elemezgetni.

Mit gondolsz, a magyar foci helyzetéről? Brazíliára van esély, vagy csak 2016-ban az EB-re jutásban reménykedjünk?

A második választ szeretném megjelölni.

Magánemberként, mennyit foglalkozol a sporttal? Mi a kedvenced a foci mellett?

Motorsportok, hoki, kerékpár, de sokminden ott tud tartani a tévé előtt. Viszont nagyon ritka az, hogy konkrétan meccset nézzek otthon, ahhoz sajnos nagyon sokat közvetítek, muszáj mással kikapcsolni

Ha nem kommentátor lennél, akkor mivel foglalkoznál? Mi érdekel még?

Talán angol tanítással, vagy csapos lennék valami londoni pubban nem is tudom, lehet, hogy maradtam volna a számítástechnika környékén, de gyanús, hogy már nem Magyarországon élnék.

A zene milyen szerepet játszik az életedben? Miket hallgatsz szívesen?

Sokmindent, az elektronikusabb dolgok állnak közelebb, de tényleg szinte mindenevő vagyok. A legnagyobb kedvencem viszont egyértelműen a Depeche Mode.

És, végül egy rám vonatkozó kérdés. Mi a véleményed arról a projektről, amibe belekezdtem? Szerinted, lehet ez egyfajta referencia a jövőben?

Biztos lehet, kezdésnek nem rossz, de ha fejlődni akarsz, akkor muszáj továbblépni. Bármennyire is legyen realisztikus egy játékorogram, rengeteg olyan dolog van, amit nem tud szimulálni. Lásd például amikor az olasz bajnokik kezdésénél még mindíg nem érkezett meg a kezdőcsapat, vagy amikor Mancini úgy dönt a szünetben, hogy átáll a háromvédős rendszerre... És még bőven lehetne sorolni!

A bejegyzés trackback címe:

https://theosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr455469394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARSENAL4EVER 2013.08.24. 20:21:51

Jó interjú volt. Amúgy azt elárulta, hogy ki a kedvenc csapata?

ARSENAL4EVER 2014.01.21. 17:59:50

Nagyon eltűntél, lesz még videód? :)

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2014.01.29. 18:40:21

@ARSENAL4EVER: a videóim továbbra is megvannak :) csak, a YouTube csatornámon...viszont, a blog lassan újraéled :)
süti beállítások módosítása